Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

MONH TIMIOY PRODROMOY ESSEX


Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ (Patriarchal Stavropegic Monastery of St. John the Baptist (Maldon, Essex))

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, βρέθηκα για μια βδομάδα στο Λονδίνο (άλλωστε τα ‘χουμε ξαναπεί). Μια από τις επισκέψεις μου ήταν και σ’ ένα μοναστήρι, στο Essex. Πήραμε το underground μέχρι το σταθμό Cockfoster Station όπου μας περίμενε ένα ζευγάρι ελλήνων με ΙΧ (κύπρια και πειραιώτης) για να μας μεταφέρει στο μοναστήρι. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία, για μιάμιση ώρα περίπου, να γνωρίσουμε και την αγγλική επαρχία. Το Πατριαρχικό Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου είναι μια Mοναστική αδελφότητα η οποία απαρτίζεται από μοναχές και μοναχούς οι οποίοι κατάγονται από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες• είναι δλδ ένα «διπλό» μοναστήρι. Η Μονή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα βρίσκεται στην περιοχή Tolleshunt Knights του Maldon στο Essex της Αγγλίας. Υπάρχουν γύρω στις 15-20 μοναχές και ένας μικρότερος αριθμός μοναχών.

Η Ιερά Μονή οφείλει την σύστασή της στον Γέροντα Σωφρόνιο Ζαχάρωφ ο οποίος ξεκίνησε τη μοναστική του ζωή από το Άγιον Όρος. Μετά από την αναχώρησή του από εκεί και την εγκατάστασή του στο Παρίσι, απεφάσισε να μείνει σε ένα Ρώσικο γηροκομείο βοηθώντας τον εκεί Ιερέα. Το 1958, ο Γέροντας Σωφρόνιος απέκτησε μια συνοδεία έξη ατόμων που ποθούσαν να γίνουν και αυτοί μοναχοί και αποφασίζουν να αναχωρήσουν για το Tolleshunt Knights, στο Essex. Την άνοιξη του 1959, η νεοσύστατη Μοναστική αδελφότητα του Τιμίου Προδρόμου συγκροτείται εκεί. Το Μοναστήρι, από τις απαρχές του, είχε και μοναχούς και μοναχές, επειδή ο Γέροντας Σωφρόνιος δεν ήταν σε θέση να επιβλέπει δυο ξεχωριστές αδελφότητες.
Το Μοναστήρι εντάχθηκε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1965, και έτσι έγινε Πατριαρχικό. Αργότερα, το Μοναστήρι πήρε και τον τίτλο του ‘Σταυροπηγιακού’.

Όπως μας πληροφόρησαν οι ξεναγοί μας, η Θεία Λειτουργία, τη θερινή περίοδο, γίνεται στο ναό των Αγίων Πάντων -το μικρό, λιτό εκκλησάκι ενός νεκροταφείου- λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Μονή, νοτιοανατολικά αυτής. Η μικρή εκκλησία άρχισε να γεμίζει σιγά σιγά από πιστούς, έλληνες και κύπριους ως επί το πλείστον, που έφταναν από το Λονδίνο και τα περίχωρα. Τη ημέρα εκείνη επρόκειτο να συλλειτουργήσει και ένας επίσκοπος εκ Κύπρου. Οι αιτήσεις, τα ειρηνικά, το ευαγγέλιο και οι ψαλμωδίες –γενικότερα στις Ιερές Ακολουθίες- απαγγέλλονται είτε στην Αγγλική, είτε στην Ελληνική ή στη Γαλλική, ακόμα και στη Σερβική γλώσσα.
Στο τέλος της λειτουργίας, επιστρέψαμε στις εγκαταστάσεις της Μονής και όλος ο κόσμος μαζευτήκαμε στην τραπεζαρία όπου σερβιρίστηκε φαγητό που είχαν ετοιμάσει οι καλόγριες είτε είχαν φέρει μαζί τους οι πιστοί• ακολούθησε λοιπόν «κοινή τράπεζα»… Εμείς είχαμε τα …μέσα, οπότε η περιποίηση ήταν εξαιρετική.
Ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Μονής, στις εκκλησίες και στα κτήματα της. Το απόγευμα ήπιαμε το καθιερωμένο τσάι με τα διαφόρων λογιών κέικ και κουλουράκια, το βούτυρο με τις μαρμελάδες και …γεμάτοι -στη ψυχή, στο πνεύμα αλλά και στο στομάχι- αναχωρήσαμε για το κατάλυμά μας, στο Λονδίνο.

Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς από τις φωτογραφίες και από το Google Earth, ο περιβάλλον χώρος είναι καταπράσινος, τα κτίσματα και οι εκκλησίες λιτές, οι αγιογραφίες στο εσωτερικό επίσης λιτές με απαλά χρώματα, στους δε εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν ψηφιδωτά αγίων, παραστάσεων (πχ του Νώε με την Κιβωτό και τη συγκέντρωση των ειδών) και εδώ είδα για πρώτη φορά ψηφιδωτό-αγιογραφία του Πρωτόπλαστου Αδάμ. Σε διπλανό χώρο -ένα παλιό αγρόκτημα-φάρμα με τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις- ο οποίος αγοράστηκε από τη Μονή, εγκαταστάθηκαν τα κελιά των μοναχών, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση των κτισμάτων. Εκεί βρίσκονται και τα κτήματα της Μονής με τις καλλιέργειες.



Μερική άποψη της περιοχής από Google Earth


Η Μονή, τα κελιά και τα κτήματα



Αγροτικά προιόντα της Μονής


Η είσοδος στο χώρο των κελιών


Το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο χώρο ενός παλιού νεκροταφείου


Το πλήθος και ο εξωτερικός χώρος της Μονής


Ο καταπράσινος εσωτερικός χώρος της Μονής






Κτίρια της Μονής με τα ψηφιδωτά στις εξωτερικές όψεις







Κελιά μοναχών






Η Τραπεζαρία


Ο τάφος του γέροντας Σοφρωνίου


Ψηφιδωτό με τον Αδάμ τον Πρωτόπλαστο και άλλα διαφόρων αγίων



Ψηφιδωτό με το Νώε, την Κίβωτο και τη σύναξη των ειδών


Το σύμβολο-έμβλημα της Μονής


Αγιογραφίες - Εξωτερική και Εσωτερική άποψη του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου





Ιερό Τέμπλο


Το εκκλησάκι του παλιού νεκροταφείου, των Αγ. Πάντων... (από το netflix.gr)



...και ο περιβάλλον χώρος




'Οσοι έχετε εγκατεστημένο το Google

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ MONH TOY ESSEX



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
ΣΤΗN ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ESSEX

Αφού συναντηθήκαμε με τον πάτερ Μάριο στο σταθμό St Pancras του Λονδίνου, κατευθυνθήκαμε στον υπόγειο από όπου πήραμε το τραίνο για το σταθμό Liverpool Street. Στην συνέχεια πήραμε το τραίνο της National Rail για το Witham. Η διαδρομή περνούσε μέσα από πράσινα λιβάδια και υπέροχες περιοχές. Μετά από 45 λεπτά φθάσαμε στο Witham. Βγαίνοντας από τον σταθμό του τραίνου κατευθυνθήκαμε προς το ταξί. Η ενδυμασία του πάτερ Μάριου πρόδιδε και τον προορισμό μας. Ο οδηγός του ταξί ευγενικά μας ρώτησε εάν πάμε στο μοναστήρι ( to the monastery ?). Αφού του απαντήσαμε θετικά ξεκινήσαμε για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Οι άνθρωποι της περιοχής γνωρίζουν το μοναστήρι και σέβονται τόσο τους μοναχούς όσο και τις μοναχές. Η διαδρομή και πάλι μέσα από καταπράσινα τοπία με τον καιρό να είναι μεν συννεφιασμένος αλλά χωρίς βροχή και με θερμοκρασία γύρω στους 9 C. Μετά από 45 λεπτά φθάσαμε στο μοναστήρι. Το μοναστήρι αποτελείται από δύο πτέρυγες οι οποίες χωρίζονται από τον δρόμο.
Στην πρώτη πτέρυγα βρίσκεται το μοναστήρι με τους κοιτώνες των μοναχών, την μικρή τραπεζαρία και το βιβλιοπωλείο ενώ στην δεύτερη πτέρυγα βρίσκεται η μεγάλη τράπεζα με τους κοιτώνες των μοναζουσών.
Περνώντας από την είσοδο μέσα στο μοναστήρι βλέπουμε αριστερά μας τον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.
Ο Ναός που οικοδομήθηκε από τον Γέροντα Σωφρόνιο, προοριζόταν να αφιερωθεί στον Τίμιο Πρόδρομο. Τον ίδιο καιρό όμως είχε Αγιοποιηθεί ο Γέροντας Σιλουανός ο Αθωνίτης, στον οποίο ο Γέροντας Σωφρόνιος υπήρξε υποτακτικός του, οπ' όταν και τον αφιέρωσε στον Όσιο Σιλουανό.
Η εξωτερική πλευρά του Ναού είναι διακοσμημένη με τρία υπέροχα ψηφιδωτά ύψους πάνω από τρία μέτρα το καθένα. Παρουσιάζονται από αριστερά προς δεξιά, η μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου, Του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Τιμίου Προδρόμου. Προχωρώντας και στρίβοντας αριστερά, στο βάθος απέναντι μας βλέπουμε το πρώτο σπίτι που υπήρχε τότε στην περιοχή.
Μέσα σ' αυτό το σπίτι υπάρχει το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εδώ φυλάσσεται και λείψανο του Οσίου Σιλουανού. Το σπίτι αυτό χρησιμοποιείται και ως Αρχονταρίκι.
Αριστερά μας βρίσκονται οι νέοι κοιτώνες των μοναχών. Προχωρήσαμε προς το Αρχονταρίκι όπου συναντήσαμε τον πάτερ Μελχισεδέκ, Φιλανδός στην καταγωγή. Αφού συστηθήκαμε και μας καλωσόρισε μας οδήγησε στα δωμάτια μας για να ταχτοποιηθούμε. Ο πάτερ Μελχισεδέκ καθώς και οι άλλοι πατέρες και αδελφές μιλούν διάφορες γλώσσες, όπως Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Σέρβικα και άλλες. Όπως μας έχουν πληροφορήσει διαμένουν στο μοναστήρι μοναχοί και μοναχές από δεκαέξι χώρες. Αφού τακτοποιηθήκαμε βγήκαμε έξω για να γνωρίσουμε το μοναστήρι. Ενώ περπατούσαμε συναντήσαμε το Γέροντα της μονής πάτερ Κύριλλο. Αφού πήραμε την ευχή του, μας καλωσόρισε και μας παρότρυνε να μεταβούμε στην τραπεζαρία όπου θα μας προσφερόταν φαγητό.
Αφού διασταυρώσαμε τον δρόμο προχωρήσαμε προς την τραπεζαρία. Μπαίνοντας μέσα μας υποδέχτηκαν οι μοναχές, οι οποίες με μεγάλη ευγένεια μας υποδέχτηκαν. Αμέσως έστρωσαν την τράπεζα με κάθε λογής φαγητά. Τα φαγητά ήταν όλα καλομαγειρεμένα και εύγεστα. Η συνεννόηση για την διαμονή μας στο μοναστήρι είχε γίνει με την αδελφή Παύλα γι' αυτό ζητήσαμε να την δούμε και να την ευχαριστήσουμε. Μόλις τελειώσαμε το φαγητό ήρθε και η αδελφή Παύλα. Αφού συστηθήκαμε, μας καλωσόρισε και εμείς στην συνέχεια την ευχαριστήσαμε για την διευθέτηση της διαμονή μας στο μοναστήρι. Αφού φύγαμε από την τράπεζα πήγαμε περίπατο γύρω από το μοναστήρι όπου απολαύσαμε το καταπράσινο τοπίο. Στην συνέχεια, η ώρα 5.00 μμ πήγαμε στον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού όπου είχε προσευχή με την Ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Του Θεού, ελέησον ημάς».
Η προσευχή διαρκεί περίπου δύο ώρες και η ευχή λέγεται σε δύο τρείς γλώσσες. Μετά την προσευχή μεταβήκαμε στην τράπεζα. Παρόντες όλοι, ο Γέροντας π. Κύριλλος, οι μοναχοί, οι μοναχές και κάποιοι επισκέπτες όπως εμείς. Αρχίζοντας με προσευχή ακολουθεί η τράπεζα με τα υπέροχα και εύγεστα εδέσματα που ετοιμάζουν με πολύ αγάπη και προσευχή οι μοναχές. Κάποιος μοναχός αναγινώσκει το ανάγνωσμα ενώ στη αίθουσα επικρατεί μεγάλη ησυχία. Στο τέλος πάλι προσευχή και αναχώρηση για τα δωμάτια μας για το βράδυ. Την επομένη το πρωί, η ώρα 7.00 πμ λάβαμε μέρος στην Ιερά ακολουθία που έλαβε μέρος και πάλι στον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού.
Μετά το τέλος της ακολουθίας πήραμε πρόγευμα στην μικρή τράπεζα που βρίσκεται δίπλα από το βιβλιοπωλείο. Ακολούθως περπατώντας αρχίσαμε να εξερευνούμε το μοναστήρι.
Είδαμε το σπιτάκι του μακαριστού Γέροντος Σωφρονίου καθώς και τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων. Κάτω από τον Ναό είναι η κρύπτη του μοναστηριού και το οστεοφυλάκιο της μονής με τον τάφο του μακαριστού Γέροντος Σωφρόνιου ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Με την συνοδεία μοναχού πήγαμε επίσης και στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου όπου προσκυνήσαμε το Ιερό λείψανο του Αγίου Σιλουανού.
Το μοναστήρι έχει επίσης ακόμα ένα Ναό των Αγίων Πάντων ο οποίος ευρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 λεπτά περπατητός από το μοναστήρι.
Την επομένη, αφού τους ευχαριστήσαμε όλους για την φιλοξενία τους αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο του Luton όπου και επιστρέφαμε στη Κύπρο.